Spela loss under eget tak

Att vara musiker i en lägenhet kan vara knepigt. Även om man har gott om plats så finns det vissa svårigheter. Man kanske är kompis med alla grannarna och har bott där i evigheter, och ändå dyker det med jämna mellanrum upp problem. För det mesta är det ljudet som gör det. Det är svårt att spela musik på instrument, eller sjunga för den delen, om man måste tänka på ljudnivån hela tiden. Man liksom inte kan spela trummor tyst. Få kan öva skalor om de måste viska samtidigt. Ingen är sugen på att stänga in sig i en ljudisolerad garderob för att öva på fiolen. Lösningen är att bygga sitt eget hus. Då kan man samtidigt installera en massa rum som funkar för musik. Om man till exempel är intresserad av att bygga ett stenhus i Skåne, kan man vända sig till MBAS. Deras färdiga hem passar perfekt. De bygger stenhus i Skåne. Deras betonghus är av högsta kvalitet.

Precis som du villStenhus

Den största fördelen med att bygga sitt eget hus är såklart valmöjligheterna. Visst, man begränsas kanske något av den eventuella budgeten. Men det brukar ändå vara möjligt att få som man vill, till en viss gräns. Det viktigaste är att man tänker till från början. Prata med andra som byggt själva är ett bra råd. Då kan man lära sig av deras misstag och slippa göra dem själv.
Om det är musikrum man är ute efter är det också bra att tänka igenom placeringen av dessa noga. Kan man ha dem i källaren så är det uppskattat av de flesta. Särskilt om man har grannar inom höravstånd. Det är lätt att isolera källarrummet också, utan att det stör estetiken i det övriga huset. Kanske kan man också göra en egen ingång dit så att musikerna inte behöver gå genom huset?

Instrumenten som behöver bra isolering

Några instrument är lagom högljudda. Hit räknas till exempel det blygsamma munspelet. Även en liten metalltriangel med pinne till brukar inte kunna störa någon. Men sen finns det de instrument som det är omöjligt att spela tyst på. Några sådana är:

  • Trummor
  • Trumpet
  • Bastuba
  • Fiol